İnovasyon Nedir?
İnovasyon kelimesi Latince kökenli olup yenilik anlamına geliyor. İnovasyon yeni buluşlar ortaya koymak, yeni fikirler üretmek, ürün geliştirmek ve bir şeye yenilik katmak anlamlarını taşıyor. Bu kavram tek bir alanla sınırlı olmayıp dünya üzerinde var olan tüm alanlarda kullanılıyor. Örneğin, bir şirketin ürünleri ile ilgili inovasyon çalışmaları yapması ürünün marka değerini artıracağı gibi satış hacmini de ikiye katlıyor. Toplumların büyümesi ve gelişmesi hatta global olarak ilerleyebilmesi amacıyla inovatif etkinliklere daha fazla önem göstermesi gerekiyor.
İnovasyon pek çok alanda değişim ve gelişim yarattığı gibi turizm alanında da kendine yer buluyor. Turizm inovasyonu turizm alanında genel geçer etkinlik, pazarlama ve diğer ögelerden farklı olarak yeni ürünler ortaya koyarak turizmin gelişmesi olarak biliniyor. Yani bu hareketle pek çok turizmde yer alan her türlü hizmet, ürün , tesis ya da diğer yöntemler daha kullanışlı hale geliyor.
İnovasyon Çeşit ve Türleri Nelerdir?
İnovasyon çeşitleri bir işletmenin veya bir kimsenin alacağı faydaya göre ya da yapılan eyleme göre farklılık arz ediyor. Üretilen ürün ya da hizmetin daha çekici, daha yararlı ve daha kaliteli hale gelmesi amacıyla verimli ve etkin yollar bulmak gerekiyor. Bu bakımdan her alanda inovasyon çeşitliliğin olması zorunlu hale geliyor. Sağladıkları fayda bakımından farklı kategorilerde değerlendirilen inovasyon çeşitleri şu şekilde sıralanıyor:
- Ürün İnovasyonu: Bir işletmenin pazara sunduğu, somut her şey ürün olarak ifade ediliyor. İşletmenin her bir ürününde yeni ve değişik özellikler geliştirmesi ürün inovasyonu anlamına geliyor. İşletmelerin inovasyon yapmasında amaç sadece yeni ürünler üretmek değil var olan ürünleri geliştirmek olduğu biliniyor.
- Hizmet İnovasyonu: İşletme tarafından pazara sunulan ürünlerden alınan fayda hizmet olarak adlandırılıyor. İşletmenin farklı ve değişik yeni hizmet varyasyonları sunması hizmet inovasyonu yapmanın örneklerinden biri. Bazı işletmeler ürün sundukları gibi bazıları ise hem hizmet hem de ürün sunuyorlar. Örneğin, turizm inovasyonu bir konaklama tesisinin müşterilerine sunduğu hizmetlerde farklılık yaratıp diğer tesislerle rekabet oluşturmaya yol açıyor.
- Pazarlama İnovasyonu: Ürün ve hizmetlerin daha fazla satılması amacıyla daha çok sayıda müşteri çekme kapasitesine sahip olması gerekiyor. Daha çok müşteri çekebilmenin yolu da ürün ve hizmetlerde yeni ve farklı özellikler ortaya koymaktan geçiyor.
- Organizasyonel İnovasyon: İşletmeler yalnızca ürün ve hizmet geliştirip değiştirerek inovasyon yapmıyorlar. Aynı zamanda işletmenin rekabet avantajı yakalayıp bunu daha da ileriye götürebilmesi amacıyla iş geliştirme yöntemlerinde değişiklik yapması gerekiyor.
- Sosyal İnovasyon: Bir diğer adı sosyal girişimcilik olan bu inovasyon türü sosyal çevrede maddi fayda ya da kar amacı gütmeden iyileştirme yapmayı amaçlıyor. Örneğin akıllı atık toplama projesi sosyal inovasyona örnek olarak gösteriliyor.
inovasyon ve Pazarlama İlişkisi Nedir? Günümüzde Önemi Nedir?
İnovasyon ve pazarlama ilişkisine bakıldığından eski 1980 döneminden günümüze kadar farklılık yaşadığı görülüyor. Eskiden pazarlamanın belirleyicisi üreticiyken şimdi ise tüketici pazarlamanın tam odak noktasında bulunuyor. Kısacası tersine pazarlama adı verilen bu teknikte klasik pazarlama enstrümanlarının hakimiyeti tüketicinin eline geçmiş durumda. Bu bakımdan ürünlerin hangi fiyat etiketine sahip olacağını, ne zaman piyasaya sürüleceğini ve hangilerinin daha çok üretileceğini büyük oranda müşteri belirliyor. Genel şekilde piyasada bu kadar aktif rol oynayan müşteriler için şirketlerin ne çeşit bir inovasyon programı yürüteceği konusunda AR-GE departmanları harekete geçiyor. Pazarlama ve inovasyon ikilisi müşterilere yeni bir vizyon sunarak hiç düşünemeyecekleri ürün ve hizmetler meydana getirmeyi amaçlıyor. Pazarlama ilgi alanına giren her şey de inovasyon stratejisi geliştirebiliyor.
Turizm inovasyonu, turizme yeni bir bakış açısı getirmek amacıyla yapılan hizmetler kapsamında değerlendiriliyor. Bu inovasyon türünde esasında bir konaklama işletmesinin müşteri potansiyelini artırmak için yaptığı pazarlama faaliyetleri de dikkat çekiyor. İşletmenin kendi bünyesine yeni hizmetler eklemesi ya da var olan hizmete yeni özellik katması müşteri hacmini artırıyor.
inovasyon ve Turizm İlişkisi Nedir?
Hizmet sektörü içerisinde yer alıp doğrudan ya da dolaylı şekilde farklı sektörlere iş alanı yaratan turizm işletmeleri, ülke ekonomisine büyük fayda sağlıyor. Müşteri talepleri de değişen teknolojiyle birlikte değişim gösteriyor. Farklı beklentilere cevap vermek ve müşteri potansiyelini artırmak isteyen işletmeler ürün ve hizmetlerinde inovasyon yoluna gidiyor. Sadece inovasyonun sürdürülebilir olduğu turizm hareketi başarı elde edebiliyor. Turizm inovasyonu işletmelerin inovasyon stratejilerinin nasıl olduğunu ve ne şekilde başarı sağladığı konusu üzerinde duruyor.
Günümüzde her sektörde olduğu gibi turizm sektörü de turizm inovasyonu hareketi uygulayıp her kesimden müşterinin ayrı beklenti ve ihtiyaçlarına cevap veriyor. Turizm işletmelerinin ulusal ve uluslararası sahada başarılı olabilmeleri için turizm inovasyonu faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekiyor. İşletmelerin güçlü yönleriyle stratejik pazar fırsatlarını değerlendirebilmeleri amacıyla inovasyon adına yaptığı tüm yenilikler diğer işletmelerle rekabet etmesini sağlıyor.
Turizm İşletmelerinde inovasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Turizm sektörü diğer sektörlerden farklı olarak ülke ekonomisi adına gerçekleştirilen turizm inovasyonu faaliyetlerini ön planda tutuyor. Rekabetin daha fazla artması, verimlilik artışının hedeflenmesi ve pazardaki olası sorunların giderilmesi açısından turizm inovasyonu çalışmalarının önem kazandığı görülüyor. Mevcut müşterilerini koruyan, yeni müşterileri bünyesine katan ve müşterileri için değer yaratan turizm işletmeleri turizm inovasyonu etkinliklerini benimsiyor.
İnovasyonun turizm sektörüne yönelik farklı alanlarda uygulamaları yer alıyor. Bu uygulamalar düzenli, niş, devrimsel ve yapısal olmak üzere 4 farklı şekilde inceleniyor. Bunlardan her biri turizm açısından şu şekilde ele alınıyor:
- Düzenli Turizm İnovasyonu: Daha büyük otellerin inşa edilmesi amacıyla yapılan yatırımlar ile kalite standartlarının artırılmasını kapsıyor. Ayrıca var olan metotlarla yeni pazarlara ulaşmak da bu inovasyon uygulaması dahilinde oluyor.
- Niş Turizm İnovasyonu: Turizm sektörü içerisinde yer alan işletmelerin yeni işletme ve ürün tedarikçileriyle birlikte yeni pazar yaratması ve mevcut ürünlerin yeni varyasyonlarının oluşturulması hizmetlerini içeriyor.
- Devrimsel Turizm İnovasyonu: Yeni teknolojiler yardımıyla personellere yaptıkları işlerde yardımcı olunması ve elektronik pazarlama tekniklerinin kullanılması faaliyetlerini kapsıyor.
- Yapısal Turizm İnovasyonu: Yeni ve farklı kaynaklar toplanması(Örneğin, igloo otellerin inşa edilmesi için yeni ekipmanlara ihtiyaç duyulması ), altyapının yeniden tasarlanması gibi hizmetlerden oluşuyor.
Turizm Sektöründe inovasyon Pazarlaması Önemi?
Turizm sektöründe inovasyon pazarlaması stratejileri geniş kitlelere daha hızlı ulaşmayı sağlıyor. Özellikle dijital teknoloji ile ürün ve hizmet tanıtan turizm işletmelerinin rezervasyon durumlarında bir hayli artış olduğu görülüyor. Kendi hizmet ve kampanylarını ticari web sitesi üzerinde duyuran işletmelerin hem sezon öncesi hem de sezon içinde fazlasıyla karlılık sağladığı görülüyor. Turizm inovasyonu yapan turizm işletmelerinin farklı sitelerde reklamını gören her 10 kadından 4’ü otel rezervasyonu amacıyla başvuru yapıyor. Buradaki inovasyon pazarlaması sayesinde daha fazla kişinin ürün ve hizmetlerden haberdar olması sağlanıyor.
Geleneksel yöntemlerle pazarlama yapan bir işletmenin yerli ve yabancı hedef kitlesine kolaylıkla ulaşması mümkün olamıyor. Ayrıca yeni açılan turizm işletmeleri şayet geleneksel pazarlama ile yoluna devam ediyorsa büyüme hızı oldukça düşük oluyor. Kısacası inovasyon pazarlaması doğru kullanıldığında oldukça ekonomik ve etkin olabiliyor.
Turizmde Deneyim inovasyonu Ve Müşteri Memnuniyeti İlişkisi Nedir?
Turizmde işletmelerinin müşteri memnuniyeti kazanmak ve hedef müşteri kitlesini artırmak amacıyla yaptığı ürün ve hizmette değişiklikler turizm inovasyonu şeklinde adlandırılıyor. Rekabetin yoğun olduğu turizm sektöründe işletmelerin ayakta kalabilmesi amacıyla deneyim inovasyonu stratejileri ile hareket etmeleri gerekiyor. Örneğin, 5 yıldızlı bir otel işletmesinin müşteri memnuniyetini sağlamak adına sunduğu kişisel sağlık ve yaşam koçu hizmeti müşterilerin otel deneyiminden daha fazla memnun kalmasını sağlıyor. Müşteri bir işletmeden ne kadar fazla ayrıcalıklı hizmet alırsa memnun olma potansiyeli de doğru orantılı şekilde artıyor.
Rekabet amaçlı otel işletmeleri potansiyellerini artırmak ve memnun müşteri porfföyünü genişletmek için inovasyon stratejileri uyguluyor. Müşteri memnuniyeti kazanmak için deneyim inovasyonu uygulayan işletmelerin müşteri memnuniyeti ölçeğinde olması gereken kriterler şöyle sıralanıyor:
- Personelin kılık kıyafeti ve dış görünüşü
- Personelin işini yaparken güler yüzlü olması
- Otelin ve yakın çevresinde bulunan alanlarda aydınlatmanın iyi olması
- Otelin güven veren bir işletme olması
- Hizmetin ilk seferde doğru olarak verilmesi
- Hizmetlerin daha önceden müşteriye bildirilen şekilde yerine getirilmesi
- Hizmetlerin zamanında ve hızlı bir şekilde verilmesi
- Personelin sorunlarını çözmek için hızlı şekilde hareket edilmesi
- Oteldeki müşteri hizmetlerinin müşterilerin sorularına cevap verebilecek bilgi düzeyine sahip olması
- Personelin müşterilere karşı saygılı ve kibar davranarak hareket etmesi
- İşletme personelinin müşterilere otel çevresinde bulunan restoran, çiçekçi gibi işletmeler hakkında önerilerde bulunması
Turizm inovasyonu hem rekabet ortamında diğer işletmelerle savaşabilmeyi hem de müşteri potansiyelini artırmayı sağlıyor. Müşteri memnuniyeti kazanmak isteyen turizm işletmelerinde çalışan otel personellerinin daha iyi hizmet verebilmesi adına eğitimli olması gerekiyor. Aynı şekilde işletmelerin de kendi hizmetlerini bir üst seviyeye taşıması ve müşterilerine özel ayrıcalıklar sunması işletmedeki memnun müşteri sayısının artmasına neden oluyor.