Online Turizm Nedir?
İlk olarak; kısaca online turizm kavramını ele alalım. Turizm İle ilgili aklınıza gelebilecek tüm ürünlerin, internet üzerinden pazarlanmasına, satışının yapılmasına e-turizm diyoruz. Bilindiği üzere son zamanlarda tatil satış grafiğinde ciddi bir artış izlenmektedir. Bu artış ise, ülkemiz için online turizm in önemini ortaya koymaktadır. Tatil satın alanlar; çoğunlukla internet üzerinden tatil paketleri incelemekte, kıyaslamakta ve sonuç olarak satın alma işlemini de yine internet aracılığıyla yapmaktadırlar. Bu durum e-turizm’in günden güne gelişmesi anlamına gelmektedir.
E-Turizm Nedir?
E- ticaret’i; hizmetin tanıtım, pazarlama, satış ve ödeme gibi işlemlerinin internet ortamında tamamlanması olarak tanımlayabiliriz. E-ticaret’in; konaklama satışı, tatil satışı, oda satışı, tur satışı, transfer satışı, seyahat satışı ve bilet satışı için kullanılmasına ise e-turizm diyoruz.
- Peki, e-turizm nasıl yapılır?
Öncelikle kıyaslama platformları aracılığıyla otel, restoran, tur gibi hizmetlerin tanıtım ve satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bu platformları kullanarak; tanıtım, ödeme güvenliği, online müşteri hizmetleri, organizasyon ve daha birçok konuda yararlanabileceğiniz hazır altyapıya sahip olabilirsiniz. Bu şekilde; başarılı SEO ve SEM oluşumu elde ederek geniş kitlelere ulaşım da sağlayabilirsiniz. Tabi aynı anda kendi kurumsal internet sitenizin ve resmi sosyal medya hesaplarınız da oldukça önemlidir. Başarılı e-turizm yönetimi, aynı zamanda başarılı bir marka kurgusuna da sahip olmalıdır. Böylelikle her anlamda geniş e-turizm kitleniz olmuş olur.
- Online Turizmin Özellikleri Nelerdir?
Online turizm, bürodan sağlayabileceğiniz pek çok hizmet ve işlemi sadece bilgisayar ağları üzerinde yürütmemiş olanak tanır. Aynı zamanda sadece bulunduğunuz çevre de değil tüm dünyada aktif ve görünür olmanızı sağlar.
Turizmde Dijitalleşme Nedir?
Dijital dünya gün geçtikçe gelişiyor ve bizler de bu yeni dünyaya adapte olmak zorunda kalıyoruz. Dünya dijitalleşirken bizler de dijitale yönelmeye, değişmeye başladık. Hal böyleyken ticaret ve ticaret ile bağlantılı diğer sektörler de bir noktada bu değişime ayak uydurmaya başladı. Artık herhangi bir konuda hizmet alırken ilk başvuracağımız yer internet oluyor. İlk araştırmayı, seçenekleri karşılaştırmayı, karar vermeyi ve satın almayı internet üzerinden yapıyoruz. Bu durum, birçok sektör ile birlikte Turizm sektörünü de dijitalleşmeye yönlendirdi. Zaten insanlar seyahatlerini internet üzerinden planlarken, bu durumunun yaşanması ve e-turizm’in ortaya çıkması kaçınılmaz sondu. Böylece Turizm sektörü de dijitalleşti ve e-ticaret ile turizm başladı.
Dijitalleşmenin Turizm Sektörü İçin Kazanımları Nelerdir?
Gününüzde neredeyse her şeyin dijital ortamda ilerlediğini düşünürsek, turizm alanı için dijitalleşme büyük fırsattır. Günlük hayatınızda her birimiz elimizde android cihazlarla geziyor ve planlarımızı bu cihazlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Tatil planlarının da bu duruma dahil olduğu gerçektir. Tatil yapacağımız zaman ilk olarak internetten konaklama alanlarına bakıp en uygun otelleri, sunduğu hizmetleri, erken rezervasyon seçeneğini ve daha birçok bilgiyi araştırıyoruz.
Bu durumda; Turizm sektörünün dijitalleşmesi, her yönden daha kazançlı oluyor. Çünkü müşteriler internet ortamında hazır halde bulunuyor. Bunun yanında ofis için gerekli olan giderlerin hiçbiri dijital ortamda söz konusu değildir. E-turizm bu anlamda da oldukça verimli değişimdir.
E-Turizm İle Ne Satılabilir?
Acentede çalışarak satışını gerçekleştirdiğiniz tüm ürünleri, web sitenizden üzerinden e-turizm ile de satabilirsiniz. Örneğin; tatil satışı, tur satışı, otel satışı, oda satışı, transfer satışı ve bilet satışı gibi birçok ürün ve hizmeti e-turizm ile çok daha kolay şekilde pazarlayabilirsiniz.
Online Turizm de İşlemler Nasıl İlerler?
E-Turizm, bir anlamda e-ticaret çalışma sistemi ile benzerlik gösterir. İlk olarak ürün ve hizmetler web sayfasına eklenir ve fiyatlar belirtilir. Site ziyaretçileriniz, yani turist adayları; sayfayı ziyaret ederek ürünlerinizi inceler, ilgilerini çeken olursa tercih yaparlar. Seçilen ürün ile ilgili tüm adımlar internet üzerinden yapılır. Online rezervasyon tercihi ve gerekli bilgiler sisteme eklenir. Son olarak ise, sanal pos aracılığıyla ödeme yapılır ve satın alma gerçekleşir.
Acentemi E-Turizm’e Nasıl Geçirebilirim?
Acentenizi e-turizm’e geçirmek istiyorsanız, ilk etapta web siteye sahip olmanız gerekir. Sonrasında ise, bu siteyi e-turizm’e ile uyumlu Reserve gibi bir sisteme taşımalısınız. Siteniz ve firmanız için gerekli tanıtımı yaptıktan sonra e-turizm sitenizde satışlarınız başlayacaktır.
Online Turizmin İşletmeme Katacağı Avantaj Ve Faydalar Nelerdir?
Öncelikle bu alanda kazanım elde etmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli husus hangi e-turizm yazılımını kullanacağınızdır. İşletmeniz için doğru olan e-turizm yazılımını kullanarak acentenizin satış gücünü ciddi anlamda arttırabilir ve çok hızlı şekilde satışlarınızı arttırabilirsiniz. E-Turizm’in avantajları sayesinde rakiplerimizden bir adım önde olup piyasa üzerinde hakimiyet kurabilirsiniz.
E-Turizm Rezervasyon İşlemleri
E-turizm’de diğer her işlem gibi rezervasyon işlemleri de online olarak yapılmaktadır. Tatilciler, belirledikleri tarihe ve özelliklere göre otel, suit, apart, pansiyon, oda gibi detaylara karar vererek internet üzerinden rezervasyon oluştururlar. Bazı işlemeler için erken rezervasyon fırsatı bulunur ve bu işlem de yine internet aracılığıyla yapılır.
- Hotel Channel Management Ne Demek?
Channel Manegment, oteli tek kanal üzerinden online olarak yönetmeniz anlamına delir. Bunu yaparken; Booking.com, Hotelbeds.com, Argoda.com, GDS ve otelin web sitesi gibi pek çok nokta birlikte idare edilmelidir. Bunun için ise, Channel Manager programı kullanılabilir.
- Otel Kanal Yönetimi Nedir?
Kanal Yönetimi, pazarlama alanında genel kavramdır. Ürün veya hizmetin dağıtım kanallarını geliştirmek ve bu kanalları yönetilmek demektir. Otel sahibi olarak otel hizmetlerinizi, oda bilgilerinizi, rezervasyon işlemlerinizi ve daha birçok detayı daha geniş kitlelere ulaştırmak için otel karşılaştırma sitelerine üye olmanız gerekir. Bu alanda sayısız karşılaştırma sitesi olduğu düşünülürse her birini kontrol altında tutmak durumundasınız. Tüm bu ağları yönetme durumu ise, Otel Kanal Yönetimi kapsamına girmektedir. Reseliva Nedir? yönetimi e-turizm’in olmazsa olmazıdır ve bu işlemleri kolaylaştırmak için programlar kullanılmaktadır.
- Hotel Channel Manager Nedir? Otel Kanal Yöneticisi Nedir?
Hotel Channel Manager; Otelinizin OTA, GDS ve kurumsal web sitesi üzerindeki fiyat, müsaitlik ve promosyon gibi detaylarını tek elden güncellemenize ve yönetmenize olanak tanıyan web yazılımıdır. Bu yazılım ile tüm kolları bir arada yönetebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; otelinizi tanıtmak ve daha fazla kişiye ulaşmak için 10 adet otel karşılaştırma platformuna üye oldunuz diyelim. Sizin doğru Otel Kanal Yönetimi gerçekleştirebilmeniz için, bu 10 platformu sürekli güncellenmemiş gerekir. Yani otelde 1 oda dolduğunda, tüm sitelere o odanın doğduğu bilgisini gitmelisiniz ya da yeni hizmet eklediyseniz, tüm sitelerde bunu güncellemelisiniz. Kanal yönetimi bu durumu zorunlu kılar. Channel Manager ise, tüm bu güncellemeleri tek elden yapmanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır.
Ancak Chanel Manager oldukça karmaşık ve uzmanlık gerektiren yazılımdır özellikle kurulum aşamasında fazlasıyla özveri gerektirir. Eğer bilginiz yoksa uzman birinden yardım almanız yararınıza olacaktır.
- Ota Nedir?
Android telefonlara yönelik yapılan yeni güncellemeleri, cihaz ayarlarında bulunan güncelleme bölümü üzerinden yeni sürümün yüklenmesi durumuna OTA denir. Bu güncelleme işlemi yapılırken herhangi internet bağlantısına gerek yoktur. Ancak güncellemenin yarım kalmaması acısından şarj doluluğu önemlidir.
Online Turizm Rezervasyon Motoru Nedir?
İnternet Rezervasyon Motoru (IBE), internet sitenize ekleyebileceğiniz çevrimiçi otel rezervasyon programıdır. Bu program sayesinde, sitenizi ziyaret eden olası kullanıcılar başka satış platformlarına yönlendirilmeden direkt olarak rezervasyon yapabilir.
- Metasearch Nedir?
Metasearch; tek site üzerinden ürün aramak yerine, söz konusu ürünün bulunduğu bütün sitelerde arama ve kıyaslama yapmaya olanak tanıyan arama sistemidir. Otelcilik sektöründe ise, otellerin ve odaların hangi acentede en ucuz fiyat üzerinden sunulduğunu bulabilmek için kullanılır. Ayrıca bu siteler, kullanıcı değerlendirmelerini içerir.
Türkiye’de yaygın olarak Metasearch siteleri Trivago, Google Hotel Ads ve Tripadvisor’dur.
- Reseliva Nedir?
Reseliva; bir çeşit kanal yöneticisidir. Odalarınızın; tüm çevrimiçi satış kanallarında hızlı, kolay ve sorunsuz şekilde satılmasını sağlayan uygulamadır. Uygulama internet üzerinde çalışmaktadır.
- Butiksoft Nedir?
Butiksoft, Butik Oteller için geliştirilmiş programdır. Butiksoft ürünleri; verilere hızlı erişim, hızlı veri girişi, veri tabanı güvenliği sağlamaktadır. Bunun yanında sahip olduğu güçlü yazılım altyapısı ve kullanım kolaylığını da programın avantajlarındandır. Butiksoft, Butik Oteller için birçok alanda kolaylık sağlamaktadır.
Online turizm Türkiye’deki kullanım oranı ortalama nedir?
Gelişen dünyayı ve değişen şartları düşünürsek Turizm artık büyük oranda e-turizm olarak ilerlemektedir. Günümüzde Türkiye de dahil pek çok ülkede turizm işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde kullanılan otel web siteleri, Metasearch siteleri ve otel karşılaştırma siteleri bu durumun kanıtı olarak görülebilir. Çünkü tüm bunlar, e-turizm alanında yer alan uygulamalardır. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de tatil için karar verilirken ilk olarak internet üzerinden bu platformlar taranmakta ve fikir alınmaktadır. Otel seçimi yapıldığında ise yine tüm işlemler web üzerinden planlanmaktadır. Yani ülkemiz büyük oranda e-turizm’e yoğunlaşmıştır.
Online Turizm ile değişen sektörün negatif yönleri nelerdir?
Online turizm pek çok anlamda avantaj sağlamakta, hem enerji hem de zaman tasarrufu sağlamaktadır. Ancak detaylı düşünüldüğünde eksi yönleri de yok diyemeyiz. En basit haliyle anlatmak gerekirse; otel seçmek için araştırma yaptığınızı düşünelim. Pek çok otel bulma ve karşılaştırma sitesi var ve her biri aynı otel için farklı fırsatlar ve fiyatlar sunuyor. Bunun yanında daha önce o otellerde konaklayan müşterilerin değerlendirmeleri de mevcut. Biz ise, tüm bunları düşünüp değerlendirmelere güvenerek bir otel seçtik. Başkalarının beğendiği oteli bizim de beğeneceğimizin bir garantisi var mı? Hayır. Memnuniyet oldukça göreceli kavramdır ve herkesin beklentileri farklıdır. Bu durumda diğer konukların memnuniyet durumu bizim için bağlayıcılık içermez. Ancak pek çoğumuz, bu şekilde seçim gerçekleştiriyoruz. Bu da online turizmin negatif yönüdür.
E-Turizm Rezervasyon İşlemleri nasıl sağlanır?
E-turizm rezervasyon işlemleri denilince; biletten otel odasına kadar uzanan süreç bulunmaktadır. Rezervasyon işlemlerini, satın alacağınız biletin firma sitesinden ve tercih edeceğiniz otelin web sitesinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında otel bulma ve karşılaştırma siteleri de bu konuda yönlendirme yaparak online rezervasyon sağlamaktadırlar. Konum, fiyat, hizmet ve ulaşım gibi konular kararlaştırıldıktan sonra ücretsiz rezervasyon imkanı misafirlere kolaylık sunuyor.
Online turizmde Türkiye’de Tercih Edilen Platformlar hangileridir?
Artık Türkiye de online turizm alanında gelişme göstermekte ve pek çok e-turizm platformu kullanmaktadır. Bu platformlar arasında; online bilet satışı, online tur satışı, online otel ve oda satışı, online otel arama ve bulma siteleri gibi pek çok web sitesi bulunmaktadır. Örneğin; Trivago, Tripadvisor, Agoda, Odamax, Esttur, Jolly Tur gibi firmalar bu kategoriye girmektedir.