İstanbul Kültür Sanat
İstanbul, ülkemizin kültür ve sanat anlamında en gelişmiş şehridir. Değişmeye de devam etmektedir. Varlığı yüzyıllar öncesine dayanan ve defalarca farklı isimlerle anılmış olan bu şehir, çoğu zaman ve pek çok farklı kültür görmüştür. Bunun yanında İstanbul, Türkiye’nin bir karışımı gibidir. Ülkemizin her yöresine hakimdir.
Dünya olarak baktığımızda ise, dünya ülkeleri tarafından en çok tanınan, sevilen ve hayranlık duyulan şehrimizdir. Bu yüzden en fazla turist ağırlayan ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan şehrimiz de İstanbul’dur. İstanbul dünyanın dört yanından insanları bir araya toplayan ve kültür alışverişi yapılan şehirdir. Bunun sonucu olarak sanat alanında da tüm dünyanın sanatlarına hakimdir. Dünyaca bilinen müzik tarzları, dünya dansları, farklı halkların oyunları ve geleneksel sanatları İstanbul Kültür ve Sanat etkinlikleri adı altında sergilenmektedir.
Ülkemizin en büyük ve geniş kapsamlı kültür sanat etkinlikleri bu ilde yapılmaktadır. Üstelik bu etkinlikler; belirli zamanlarda tekrarlamakta, devam etkinlikleri gelmekte ve dünya çapında beğenilip takip edilmektedir.
İstanbul’da her hafta düzenli olarak kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Farklı kültürleri buluşturarak her kesime hitap edebilecek gösteriler sunan şehir, geleneksel kültür ve modern kültür alanlarında çok sayıda program gerçekleştirmektedir.
İstanbul’da Yapılan Kültür Sanat Etkinlikleri
İstanbul’da eğitim, dinleti, fuar, konser, film gösterimleri, çocuk etkinlikleri, seminerler, tiyatrolar, dans gösterileri, müzikal, performans gösterileri, defileler, sergi, söyleşi, stand up gibi çok alanda etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca bu etkinlikler, genele hitap eden ve sürekliliği olan etkinliklerdir.
İstanbul’da farklı ilçelerde devlet ve özel olmak üzere birçok kültür ve sanat merkezi bulunmaktadır. Sadece İstanbul Büyük Şehir Belediyesine bağlı 11 adet kültür merkezi bulunmaktadır.
Bunlar;
- İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi Fatih
- İBB Başakşehir Kültür Merkezi Başakşehir
- İBB Bülent Ecevit Kültür Merkezi Kartal
- İBB Cem Karaca Kültür Merkezi Bakırköy
- İBB Erdem Bayazıt Kültür Merkezi Güngören
- İBB İdris Güllüce Kültür Merkezi Tuzla
- İBB Sancaktepe Eyüpsultan Kültür Merkezi Sancaktepe
- İBB Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi Esenler
- İBB Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi Sultanbeyli
- İBB Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Kültür Merkezi Ümraniye
- İBB Şile Kültür Merkezi Şile
Tüm bu kültür merkezlerinin düzenli olarak kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlediği düşünülürse, İstanbul’un kültür ve sanata ne kadar zaman ayırdığı ve değer verdiği açığa çıkar. Elbette bu değerin getirisi de yok değil. İstanbul ülkeye getirdiği oldukça turisti kültür ve sanat etkinlikleriyle etkilemiş ve ülkemizin adını tüm dünyaya duyurmuştur. Bunun yanı sıra bu kültürel ve sanatsal etkinlikler, gelecek kuşaklara da umut vaat eden değerlerdir.
İstanbul’da En İyi Açık Hava Etkinlikleri Hangileri?
İstanbul kapalı kültür ve sanat merkezlerinin yanında çok sayıda açık hava etkinlik alanlarına da sahiptir. Büyük parklar, açık konser salonları, açık hava sinemaları, sahiller, plajlar, hayvanat bahçeleri, doğa gezisi parkurları ve daha çok alanda açık hava etkinlikleri düzenlenebilir.
Özellikle yaz aylarında açık hava konserleri düzenlenir ve halka açık ücretsiz giriş-çıkış imkanı sunulur. Bunun yanında her yıl farklı ilçelerde festivaller yapılır ve yine ücretsiz olarak halka sunulur.
Geçmişten miras olan açık hava sinemaları ise, günümüzde hala popülerliğini korumaktadır.
Bunun dışında farklı alanda doğa etkinlikleri ve kültürel aktiviteler yapılmaktadır.
İstanbul’un En İyi Müzeleri
Tarihi ve tarihi eserleri ile büyüleyici şehir olan İstanbul; kültür ve sanat alanlarında da keşfedilecek birçok müzeye ev sahipliği yapmaktadır.
Dünya çapında şehir olan İstanbul, bir yandan da önemli bir kültür-sanat şehridir. Tarihî öneme sahip olan müzelerin yanında, modern sanatın eşsiz örneklerini görebileceğiniz modern sanat müzeleri de yer almaktadır. Ayrıca şehirde tüm yıl boyunca çeşitli sergiler ve konferanslar da düzenleniyor. İstanbul, tarihi ve kültürel ve sanatsal müzeler açısından oldukça zengin diyebiliriz. Öyle ki; yıllarca İstanbul’da yaşayan insanların bile gezip görmediği yerler mutlaka oluyor. İstanbul o kadar uzun bir tarihe sahip ki; öğrenmek, gezmek, görmek ve keşfetmek yıllar alıyor.
Bu tarihi öğrenmenin en kolay ve eğlenceli yolu ise, tarih kokan müzeler. Geçmişimizi ve geçmişten kalanları en somut halleriyle bizlere sunan müzeleri gezmeyi unutmayalım.
İşte İstanbul’da yer alan en iyi müzeler…
- Yerebatan Sarnıcı
- Aya İrini Müzesi
- Sakıp Sabancı Müzesi
- İstanbul Oyuncak Müzesi
- Beylerbeyi Sarayı
- İstanbul Modern Sanat Müzesi
- Panorama 1453 Tarih Müzesi
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- İstanbul Deniz Müzesi
- Aşiyan Müzesi
- İstanbul Fethiye Müzesi: Pammakaristos Manastırı
- Galata Mevlevihanesi Müzesi
- Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
- Harbiye Askeri Müzesi
- Rahmi Koç Müzesi
- Pera Müzesi
- Yeşilköy Havacılık Müzesi
- Türkiye İş Bankası Müzesi
- Büyük Postane (PTT Müzesi)
- Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
- Pelit Çikolata Müzesi
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
- Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi
İstanbul’un Tarihi Yerleri
İstanbul; bir ucu Asya’ya bir ucu Avrupa’ya uzanan dünyanın en eşsiz kentlerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu, Antik Roma ve Bizans olmak üzere üç farklı imparatorluğun başkenti olma özelliğine sahip tek şehirdir. Yüzyıllardır kültürün, sanatın, politikanın ve mimarinin merkezi olarak biliniyor.
İstanbul aynı zamanda dünyanın en büyük ve en önemli metropolleri arasında yer almaktadır. Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan kent, birbirinden değerli tarihi eserlere de sahiptir. Tarih boyunca çok sayıda olaya tanıklık etmiş, sanatın ve mimarinin başyapıtları arasında bulunan, çağlara meydan okumuş bu eserler; İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarında konumlanıyor. Dünyaca ünlü olan bazilikalar, muhteşem saraylar, eşsiz kuleler ve görkemli camiler İstanbul’un büyüleyici tarihini gözler önüne sermektedir.
İstanbul’un en ünlü tarihî yerlerinden bazıları Avrupa yakası tarafında yer alırken, bazıları da Asya yakalarında bulunmaktadır.
Avrupa Yakasındaki Tarihi Yerler şu şekildedir;
- Ayasofya Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Topkapı Sarayı
- İbrahim Paşa Sarayı
- Süleymaniye Camii
- Kapalı Çarşı
- Mısır Çarşısı
- Yerebatan Sarnıcı
- Aya İrini
- Fener Rum Erkek Lisesi
- Bulgar Sveti Stefan Kilisesi
- Galata Kulesi
- Dolmabahçe Sarayı
- Yıldız Sarayı
- Çırağan Sarayı
- Yedi Kule Zindanları
- Rumeli Hisarı
Anadolu Yakasındaki Tarihi Yerler ise şunlardır;
- Haydarpaşa Garı
- Kız Kulesi
- Mihrimah Sultan Külliyesi
- Beylerbeyi Sarayı
- Adile Sultan Kasrı
- Anadolu Hisarı
- Kuleli Askeri Lisesi
- Hıdiv Kasrı
- Yoros Kalesi
- Aya Yorgi Manastırı
- Heybeliada Ruhban Okulu
İstanbul’un En İyi Kütüphaneleri
Günümüzde internet ve teknolojinin gücü sayesinde bilgiye istediğiniz anda, hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyoruz. Ancak teknolojiyle birlikte kütüphanelerin işlevselliğini yitirdiğini ve modasının geçtiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Gününüzde hâlâ internet aracılığıyla ulaşamayacağımız çok önemli ve ender bilgilerin muhafaza edildiği kütüphaneler, İstanbul’da çeşitli semtlerde varlığını sürdürüyor. Ayrıca bu kütüphaneler, geleceğe ışık tutmaya ve araştırmacıları ağırlamaya da devam ediyor.
Yüzyıllardır tüm medeniyetler tarafından çok sevilen ve sahip olunmak istenen İstanbul; okumayı, araştırmayı seven ve farklı bilgilere ulaşmak isteyen insanları kucaklayan mükemmel kütüphanelere sahiptir. Her anlamda zenginlik kokan bu kentte, ilgilileri besleyen çok sayıda kütüphane bulabilirsiniz.
İşte İstanbul’un en iyi kütüphaneleri…
- Atatürk Kitaplığı
- Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
- Beyazıt Devlet Kütüphanesi
- Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
- Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
- Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi
- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
- İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)
- İstanbul Modern Kütüphanesi
- Merkezefendi Millet Kıraathanesi (Merkezefendi Şehir Kütüphanesi)
- Kadın Eserleri Kütüphanesi
Tiyatro, Film, Müzik, Bienal
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın katkısıyla İstanbul’da yoğun tiyatro gösterileri, film festivalleri ve Müzik Bienal gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Devlet Tiyatroları, yerli yabancı pek çok oyunu izleyici ile buluşturmaktadır. Ayrıca uygun bilet fiyatları konusunda da çok sayıda fırsat sunmaktadır.
Yine İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yıllardır düzenlemekte olduğu İstanbul Film Festivali, her yıl farklı dallarda çekmiş fazlasıyla filmi izleyiciye sunmaktadır. Her yaştan ve her kültürden insanların sevebileceği festival, geniş kitlelere hitap ediyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen başka festival de İstanbul Müzik Festivali’dir. İstanbul Kültür Sanat Vakfı müziğe de en az diğer sanatlar kadar önem vermekte ve 50 yıldır bu festivali düzenlemektedir. Festivallerde farklı tarzlarda farklı konseptlerde müzik türlerini dinlemek mümkün.
Son olarak yine İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi olan ve yıllardır düzenlenen İstanbul Bienalleri, 2 yılda bir düzenlenir ve dünya çapında misafirler ağırlar. Bienallerde farklı tarz ve anlayışlara ait kültürel ve sanatsal birçok etkinlik yer alır. Her bienalin 2 arayla yapılması ise; organizasyonun büyüklüğünden ve geniş kitlelere hitap etmesinden dolayı uzun bir hazırlık süreci gerektirmesi sebebiyledir.
İstanbul Şehir Tiyatroları, İstanbul Orkestraları, Cemal Reşit Rey Konser Salonu
İstanbul Şehir Tiyatroları, gerek sergilediği klasik oyunlar gerekse yetiştirdiği tiyatro sanatçıları ile şehrin kültürüne önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca kurumun sahip olduğu sahneler, düzenlediği etkinlikler ve festivaller de oldukça değerli bir misyon üstlenmektedir.
İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde hizmet veren 10 adet sahne bulunmaktadır.
Bunlar şu şekildedir;
- Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
- Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
- Fatih Reşat Nuri Sahnesi
- Gaziosmanpaşa Sahnesi
- Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
- Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi
- Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
- Kağıthane Sadabad Sahnesi
- Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
- Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi
- Ümraniye Sahnesi
İstanbul, Orkestra alanında da uzun yıllardır çalışmalar yapmaktadır. Cemal Reşit Rey tarafından kurulan ve şimdiki adıyla İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası olarak bilinen İstanbul şehir orkestrası fazlasıyla müzik ziyafetine zemin olmuştur.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, her hafta Cuma akşamları Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde (AKM) düzenli olarak konserler verir.
Türkiye’nin klasik müzik amaçlı tasarlanmış ilk salonu olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu, ülkede bulunan en büyük konser salonlarından biri olarak bilinmektedir. Salon, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir.
Salon; İBB Cemal Reşit Rey Opera Orkestrası ve Korosunu, Cemal Reşit Rey Senfoni orkestrasını ve Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosunu ile bağlantılı olup bu tür etkinlikler için kullanılmaktadır.
İstanbul hem ülkemiz için hem de dünya için büyük anlam ifade ediyor. Biz ülke olarak her ne kadar “İstanbul Türkiye’nin karmasıdır.” desek de, aslında İstanbul tüm dünyanın bir karmasıdır. Çünkü bu şehirde sadece Türkiye’nin her köşenden değil, dünyanın her köşesinden insan var ve dünya için bu kadar önemli olan şehir bizim ülkemize ait. Bunun bilincinde olmalı ve bu bilinçle İstanbul’a daha çok değer vermeliyiz. Unutmayalım ki İstanbul demek, Türkiye demek…