Termal Nedir?
Termal kaynaklar günümüzün en önemli turizm kanallarından biridir. Şifa kaynağı anlamında nitelendirilen doğal kaynakların termal su olarak görülmesinin nedeni yer altı su kaynakları içerisinde bulunan radyoaktif maddeler, tuzlar ve çeşitli minarelerdir.
Termal kaynaklar, konumlandıkları alanlar manasında insanların karşılaştıkları sağlık sorunlarına çözüm olabilmektedir. Bu durumun sonucu ise zamanla ortaya çıkan termal oteller ve sundukları hizmetler diyebiliriz. Bu oteller termal kaynak bölgelerini konum alırlar ve kişilerin rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak değerlendirilmeler yapıp tedavi yönlendirirler. Elbette alanlarında uzman, eğitimli çalışanlar eşiğinde hizmet verilmektedir.
Kaynak Nedir?
Termal, sıcak ve şifalı kaplıca sularından faydalanan kuruluş olarak bilinmektedir. Kaplıca sularının sunduğu çok sayıda faydadan yaranılabilmek adına kurulan fazla tesis yer bulunmaktadır. Bu tesisler, konaklama hizmeti de sağlayarak insanların rahatsızlıklarına şifa kaynağı olmaktadır. Birçok kişi tarafından yaşam merkezi anlamında da görülen bu alanlar, misafirlerine avantajlı fiyatlar ve farklı konaklama çözümleri sunar.
Termal otel fiyatları, çamur banyosu, içme kürleri, masaj, gaz banyosu, solunum yolu ile kür, diyet ve psikoterapi gibi hizmetler sunarlar. Bu hizmetlere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, ülkemizde bulunan her bütçeye uygun termal tesislerden yerinizi hemen ayırtın.
Termal Turizm Nedir?
Dünyada gelişme sağlayan ve geleceğimizin popüler turizm faaliyetlerden olduğu düşünülen termal otel turizm, insan sağlığına faydaları sebebiyle önemli konumdadır.
Yer altından çıkan doğal mineralli sular kullanılarak tedavi sağlaması da a turizm sektörünü ön plana çıkarmaktadır. Ülkemiz ise bu konuda oldukça verimli altyapıya sahiptir. Jeotermal kaynaklar olarak Avrupa’da ilk sırada yer alırken, dünyada ilk 7’de yer almaktayız.
Termal sular; dinlendirme, canlandırma ve sağlığın devamlılığını sağlama gibi konularda fayda sağlamaktadır. Bu durumu genele yaymaya ve değerlendirmeye yardımcı turizm çeşidi ise otel termal turizm olarak nitelendirilir. Yer altından çıkan sıcak ve şifalı suların, belirli kürler hazırlanarak ve farklı yöntemler kullanılarak tedavi anlamında değerlendirilmesi turizm sektörüne yenilik katmıştır. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde, ülkemiz pek çok yeni termal otel sahibi olabilecek konumdadır. Bu da termal turizm alanında daha iyisi olabileceğimiz anlamına geliyor.
Termal Otel Turizminin Özellikleri Nelerdir?
Termal turizm hem turizm sektörü hem de sağlık sektörü için oldukça önemli yere sahiptir. Dünya genelinde termal kaynaklar, hem sağlık sektörüne hem de turizm sektörüne hizmet etmektedir. Ancak asıl dahil olduğu alan turizm olmaktadır.
Termal otel turizm;
- İnsanlara sağlıklı seyahat imkanı sunmaktadır.
- Çeşitli rahatsızlıkları olan insanların iyileşmelerine katkı sağlayarak tedavi yöntemleri ve alanları hazırlamaktadır.
- Fiziksel ve bedensel birçok hastalığın bizzat tedavisi olmasa da destek tedavi babında çok sayıda faydası bulunmaktadır.
- Termal turizm ülkeye yurtiçi-yurtdışı ziyaretçi kazandırmakta ve tercih edilen turizm türleri arasında yer almaktadır.
- Turizm ve sağlık sektörlerinin kalkınmasında büyük oranda rol oynamaktadır.
Termal Turizminin Faydaları Nelerdir?
Termal kaplıca turizm, gerek turizm türü olarak gerçekleştirdiği gelişim ve kazanım olarak gerekse insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri olarak çok sayıda fayda sağlamaktadır.
Bunlar şu şekildedir;
- Sağlık çalışanları, otel çalışanları ve uzman personel alımı anlamında bakıldığında ciddi istihdam sağlar.
- Çalışma kadrosu eğitimli ve alanında başarılı uzmanlardan oluşur. Dolayısıyla insanlara kaliteli hizmet sağlanır.
- Ulaşım ve transfer hizmetleri en uygun şekilde sağlanır.
- İşletmeler, termal havuzlara sahip olduğundan pek çok hastalığa tedavi yolu açarlar.
- Modern teknoloji kullanımı ile yeni tedavi yöntemleri geliştirilir.
- Güçlü altyapı çalışmaları ile hem sektörler hem de ülke kalkınması desteklenir.
- Çok sayıda değişik spor aktiviteleri yer alır ve bir anlamda spor ile eğlence programları da bulunur.
Türkiye’de Termal Turizm
Ülkemiz sahip olduğu doğal yeraltı kaynakları sayesinde dünya çapında termal turizm gerçekleştirmektedir. Sadece şifalı şu kaynaklarına sahip olmakla kalmayıp bu kaynaklara tesisler kuran Türkiye, yakın konumlara da pek çok termal otel inşa etmiştir. Bu oteller genelde lüks olup oda ile birlikte yemek, sauna, spa, hamam, havuz ve 7/24 müşteri desteği sunmaktadır. Tüm bu hizmetler, yurtiçi-yurtdışı turizm olanakları acısından ülkemizi popüler hale getirmektedir.
Dünyaca bilinen ve popüler olan termal turizm alanlarımızdan bazıları şunlardır.
- Kızılcahamam, Ayaş (Ankara)
- Gazlıgöl, Sandıklı, Heybeli (Afyonkarahisar)
- Pamukkale (Denizli)
- Armutlu (Yalova)
- Edremit, Balya, Gönen, Susurluk, Manyas (Balıkesir)
- Sultaniye (Muğla)
Kaplıca Nedir Ne İse Yarar?
Kaplıca; sıcak yeraltı sularından faydalanmak adına, yeryüzüne ulaşan kaynakların etrafına kurulan hamam benzeri tesislere denir. Bu tesisler, Kudret hamamı olarak da anılmaktadır.
Sıcak suların çıktıkları kaynaklara ılıca adı verilir. Ilıcalara tesis, hamam yapılır ve sonrasında kapalı ılıca olarak anılmaya başlanır. Zamanla da bu isim kaplıca halini almıştır.
İnsan sağlığına yararlı olan, bazı hastalıklar üzerinde iyileştirici etki sağladığı bilinen kaplıcalar, turizm sektörü için de önem taşırlar. Termal kaplıca ve mineralli su, çamur ve gazlar; bulundukları bölgelerdeki iklim faktörleri ile birlikte değerlendirilerek pek çok farklı uygulama geliştirilmektedir. Geliştirilen uygulamalar ise, çeşitli hastaların tedavisinde aktif şekilde kullanılmaktadır.
Kaplıca Turizminde Ön Plana Çıkan Şehirlerimiz Hangileridir?
Turizm bakımından çok sayıda seçenek sunan Türkiye; yaz turizmi ile olduğu kadar termal turizm ile de ön plana çıkmaktadır. Ülkemizin dört yanında bulunan ve şifa dağıtan termal sular, bulundukları bölgelerde birçok kaplıca imkanı sunuyor. Proje, uygulama ve hizmet gibi kendini geliştiren bölgeler ise daha ön plana çıkıyor.
İşte ülkemizin kaplıca hizmeti ile ön plana çıkan şehirleri;
- Yalova: Armutlu Kaplıcası ve Termal Kaplıcaları
- Bursa: Oylat Kaplıcası ve Kükürtlü Kaplıcaları
- Denizli: Pamukkale Travertenleri ve Karahayıt Kaplıcası
- Afyon: Sandıklı Kaplıcası
- Ankara: Kızılcahamam Kaplıcaları
- Bolu: Karacasu Kaplıcaları
- İstanbul: Tuzla Kaplıcaları
- Balıkesir: Gönen Kaplıcası
- Ağrı: Diyadin Kaplıcaları
- Uşak: Hamamboğazı Kaplıcaları
- Diyarbakır: Çermik Kaplıcaları
- İzmir: Ilıca Kaplıcaları
Kaplıcaların Sağlığa Faydaları Nelerdir?
En fazla tercih edilen popüler kaplıca türleri termal kaplıca ve buhar kaplıcalarıdır. Lavaj, buğu, içme kürleri gibi çok sayıda uygulama sunan bu kaplıcalar, astım başta olmak üzere pek çok hastalık için olumlu yönde etkilidir. Bunun yanında eklem ve kas ağrıları tedavisinde de çamur kaplıcaları tercih edilen kaplıca türüdür.
Kaplıcaların genel faydaları şu şekildedir;
- Hemiplejik migren başta olmak üzere baş ağrılarına iyi gelir.
- Horlama sorununa ve uyku apnesine iyi, gelir, belirtileri yok eder.
- İltihabi ve edinsel kas hastalıkları için alternatif tedavi olarak etkilidir.
- Özellikle çamur kaplıcaları, sakinleştirici etkiye sahiptir.
- Akut ve kronik bel ağrılarına iyi yönde etki eder.
- Çamur banyosu, bağışıklığı kuvvetlendirerek hastalıklara karşı korur.
- Buhar kaplıcaları vücudun ölü hücrelerinin atılmasını ve yenilenmesini sağlar.
- Parkinson ve epilepsi gibi nörolojik hastalıklara iyi gelir.
- Sindirim sistemini rahatlatır. Gastrit ve ülsere karşı koruma sağlar.
- Yorgunluk kaynaklı diz ve kas ağrılarına iyi gelir.
- Sinir sıkışması, bel fıtığı ve topuk dikeni gibi ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkileri vardır.
Kaplıca Otelleri Ve Kaplıca Evleri Arasındaki Farklar Ve Benzerlikler Nelerdir?
Ülkemizde bulunan yoğun kaplıca kaynaklarını düşünürsek, bu alanda aktif şekilde hizmet veren çok sayıda küçük veya büyük işletmelerin olması kaçınılmazdır. Bölgenin konumuna, alanın genişliğine, kaynağın elverişlilik durumuna ve daha birçok unsura göre farklı kaplıca tesisleri kurulmaktadır.
Bazı tesisler; büyük, lüks ve geniş kapasiteli kaplıca otelleri olurken, bazıları daha küçük ve mütevazı kaplıca evleri olabiliyor.
Kaplıca otelleri fiyatları genel olarak otelde bulabileceğiniz tüm hizmetleri sunar ve termal kaplıca kaynakları kullanarak prestijini arttırır. İçeriğinde hizmet bulunur. Kaplıca evleri ise, yine termal kaynakların yanındadırlar ancak daha küçük kapasiteye ve hizmet alanına sahiptirler. Kaplıca otellerinde sunulan hizmetler burada yoktur.
Kısacası her ikisi de sıcak su kaynaklarını kullanır ve insanlara şifa veren uygulamalar bulundurur ancak konseptleri, kapasiteleri ve hizmet standartları farklıdır.
Yabancı Turistlerin Termal Turizmine Bakışı ( Türkiye açısından)
Termal turizm söz konusu olduğunda ülkemiz; dünyanın önde gelen ve en tercih edilen ülkeleri arasında bulunmaktadır. Türk termal otel tesislerinde yılda 600 binden fazla yabancı ziyaretçi ağırlamaktadır. Kaplıca tesislerine en yoğun talep ise; Çinliler, Almanlar, Koreliler, Japonlar, Ruslar ve ABD’liler ve Arap ülkelerinden gelmektedir.
Avrupa’da Jeotermal kaynak potansiyeli olarak ilk, kaplıca uygulamaları olarak ise 3. sırada bulunan Türkiye, dünya çapında 7. sıradadır. Dolayısıyla tüm dünya Türkiye kaplıcaları hakkında bir şekilde bilgi sahibi diyebiliriz.
Son yıllarda Pandemi etkisiyle turist giriş-çıkış oranları azalsa da ülkemiz hala kaplıca turistlerini yoğun oranda ağırlıyor. Şifa cenneti şeklinde bilinen kaplıcalarımız, her yıl yüklü miktarda dövizin ülkeye girmesine olanak tanıyor. Bunun yanında dünyaya ülkemizi duyurma ve varlığımızı kabul ettirme adına da fazlasıyla olumlu etki sağlıyor.
Ülkemiz kaplıcalarına daha önem verilir ve el değmemiş doğal sıcak su kaynaklarımız keşfedilerek düzenlemeye alınırsa, bu alanda yolumuz açık görünüyor.
Kaplıca Hakkında Merak Edilenler: Gerek seyahat amaçlı gerekse tedavi amaçlı kaplıca tatili düşünen pek kişi, kaplıcalar hakkında araştırma yapmakta ve merak ettiklerini sorgulamaktadır.
İşte kaplıcalar hakkında merak edilenler…
- Türkiye’nin En Şifalı Kaplıcası Hangisi?
- Türkiye sınırları içerisinde birçok şifalı kaplıca bulunmaktadır. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde kaplıca alanları bulunmaktadır. En bilinen turist çeken kaplıcalar ise, Afyon ilindedir. İkbal bölgesi ve Sandıklı kaplıcaları ülkenin en iyi kaplıcalarındandır
- Türkiye’deki Kaplıcalar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Kaplıcalar, çok sayıda hastanın tedavi arayışına cevap vermektedir. Kaplıcaların; böbrek hastalıkları, romatizma, kas ve kemik hastalıkları, safra kesesi rahatsızlığı, cilt problemleri, şeker hastalığı ve solunum problemlerine iyi geldiği bilinen faydalarıdır. Bunun dışında kaplıcalar bazıları özellikle böbrek rahatsızlıkları için tercih edilen seçenek olurken, bazıları da cilt hastalıklarında uzmanlaşıyor.
- Kaplıca Nelere İyi Gelir, Nelerin Tedavisinde Kullanılır?
- Kaplıcalar; cilt hastalıklarına, eklem ve kas hastalıklarına, yorgunluğa bağlı ağrılara, solunum problemlerine, böbrek rahatsızlıkları ve daha birçok hastalığa iyi gelmektedir.
- Kaplıca Tedavisi Kaç Gün Olmalı?
- Kaplıca tedavisi süresi hastalık türüne göre değişiyor. Genelde 2-3 haftayı bulan tedaviler gerçekleştiriliyor ancak duruma göre bu süre uzayabiliyor.
- Suyuna Günde Kaç Kez Girilir?
- Genelde 2 ile 3 hafta arası değişen tedavi sürecinde ortalama 15-20 kez banyo terapisi uygulaması yapılıyor.
- Kaplıca Suyunda Kaç Dakika Durulur?
- Genelde 2-25 dk. olan banyo süreleri zamanla uzuyor ve hastalar su ile temas halinde kalıyor. Şifa banyolarının dışında sürekli sıvı desteği sağlanıyor.
- Kaplıca Suyuna Kaç Derecede Girilir?
- İnsan vücudunun 36° olduğu düşünülürse ideal kaplıca suyu 40-44 derece olmalıdır. Kaplıca suyunun derecesinin yüksek olması, o suyun kaliteli olduğunu göstermez. Yüksek sıcaklıktaki sular insan vücudunu tahriş eder.
- Termal Havuzdan Sonra Duş Alınır Mı?
- Termal kaplıca havuzlara binlerce kişinin girdiği düşünülürse bu sularda bakteri bulunması kaçınılmazdır. Bu yüzden havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş almak gerekir.
- Termal Suya Ne Zaman Girilir?
- Termal kaplıca suyun özelliklerine ve tedavi edilen hastalığa göre farklı programlar yapılmaktadır. Uzman çalışkanların belirlediği sürelerde suya girilmelidir.
- Termal Suda Yüzülür Mü?
- Termal kaplıca sular bakteri barındırdığı için ve içine giren hastaların da vücudunda bakteri bulunabileceğini düşünürsek, suda hareket etmek doğru davranış değildir. TERMAL kaplıca suda hareketsiz şekilde beklemelisiniz.
- Termal Su Kilo Verdirir Mi?
- Termal otel havuz uygulamaları arasında bulunan ve acı su olarak anılan tedavi suyunun içinde sülfat maddesi bulunur. Sülfat, hızlı yağ yakınına ve kilo kaybına neden olur. Bunun yanında termal su uygulamalarından bazıları sindirim sistemini de olumlu etkiler ve vücuttaki ödemi atmayı kolaylaştırır.
- Termal Oteller de Havuzlar Hijyenik Mi?
- Kaplıca suları her gün birçok kişinin girdiği ve sayısız bakteri bıraktığı termal sulardır. Dolayısıyla zaten içlerinde bakteri varken her gün yenileri eklenmektedir. Bu yüzden dikkatli ve kurallara uygun kullanılmaları gerekir.
Termal Suya Kimler Giremez?
Termal sular şifalı olsa da bazı durumlarda zararı faydasını geçebilir.
Şu durumlarda olanların termal suya girmeleri doğru değildir;
- Yakın geçmişte kalp krizi veya ameliyatı geçirenler
- Kanser hastaları
- Aktif tüberküloz hastaları
- İleri derece varis rahatsızlığı olanla
- Nöbetlere neden olan hastalığı olanlar
- Hamile ve loğusa kadınlar
- Aşırı tansiyon problemi olanlar
- Aktif hepatit hastaları
- İleri düzeydeki karaciğer, böbrek ve kalp yetmezlikleri olanlar
- Ameliyat sonrası yarası kapanmamış olanlar
- Kanamalı hastalıkları olan insanlar
- Obeziteler
- Astım hastaları
- Romatizmada akut (alevlenme) döneminde olanlar
- Kontrolde olmayan ve insülin bağımlısı şeker hastaları
Hangi Kaplıca Romatizmaya İyi Gelir?
Bolu-Göynük kaplıcaları ve Göynük termal tesislerinde yer alan suyun sıcaklık seviyesi 32- 33 derecedir. Suyun bileşenleri ise kalsiyum bikarbonattır. Bu sularının romatizma ve siyatik gibi hastalıklar için olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.